Учители от Молдова бяха на курс в Русенския университет

Новините

14-09-2016, 07:00

Снимка:

Пресцентър РУ

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

"Стара хартия за нова книга“ за втора година в Русе

23-ма ученици учиха български език в рамките на лятната си практика

Ученици от гимназиалните класове и петима техни преподаватели от Кишинев, Твърдица и Кайраклия бяха на обучение в Русенския университет. Учениците проведоха лятната си практика в България и имаха допълнителни часове по български език, а преподавателите им преминаха курс за повишаване на квалификацията. В края на тази седмица всички ще получат сертификати за обучението си.

Посещението на групата в Русенския университет е в изпълнение на Постановление 103 на Министерския съвет за осъществяване на образователна дейност сред българите в чужбина.  В рамките на десет дни учителите имаха възможност да обменят опит и знания с преподаватели от Русенския университет, да слушат лекции и да се запознаят с историческите забележителности в града. Учениците от своя страна имаха собствен разпис с часове по български език, също водени от университетски преподаватели и богата културна програма, включваща и посещения на музеи.

Молдовската група от ученици и учители присъства на откриването на академичната учебна година в Русенския университет. По време на среща с ректора проф. Велизара Пенчева преподавателите споделиха изключително приятните си впечатления от града, от Русенския университет и от емоционалното им запознанство с талисмана РУмен.

Шестима студенти от Молдова започват да учат в Русенския университет по ПМС 103 от тази година. За цялата страна Министерството на образованието е увеличило двойно местата в университетите, които могат да бъдат заети от младежи, произхождащи от българските общности зад граница – Молдова, Украйна, Македония, Сърбия, Черна гора, Албания, Румъния, Казахстан. 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)