"Стара хартия за нова книга“ за втора година в Русе

Мисия

13-09-2016, 13:55

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Европейски дни на наследството и в Русе

Събитието, организирано от ЕКОПАК България АД, Книжен център „Гринуич“, Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ и Община Русе

На 18 септември от 10,00 часа на пл. „Свобода“ пред Съдебната палата за втори път в Русе ще се проведе детският празник „Стара хартия за нова книга“. Под надслов „Почисти и прочети“ децата ще имат възможност да научат повече за рециклирането, да разберат как да пазят природата и да събират разделно отпадъците – и междувременно сами да си изберат книжки. Събитието, организирано от ЕКОПАК България АД, Книжен център „Гринуич“, Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ и Община Русе, ще продължи до 14,00 ч. със забавления за малки и големи.

Всяко дете, което доведе възрастен придружител с поне 5 кг стара хартия за рециклиране, ще получи нова детска книга по избор както и подаръци от партньорите на празника. Малчуганите, донесли допълнителни 5 кг хартия, ще се сдобият с втора книжка на екотематика – изданието „Ти можеш да спасиш планетата“, предоставено от „ЕКОПАК България“ АД. Организаторите напомнят, че колкото повече стара хартия съберат децата, толкова повече дървета ще спасят от изсичане.

По време на празника децата ще могат да се насладят на екотеатърa „Приказка за юначета с празни тумбачета: Хартояд, Пластоядка и Стъклояд в парка“ – история за три животинчета, които живеят в парка и се хранят с отпадъци от опаковки. След шоуто всяко дете ще получи комикс книжка за оцветяване с историята на героите, представена от Театъра на приказките – София. В програмата са предвидени забавни викторини на литературна и екотематика с много подаръци и приятни изненади за децата и техните родители. Много музика, танци, игри и интересни предизвикателства очакват всички гости на празника. За настроението на присъстващите ще се погрижат местни детски и тийнейджърски вокални групи и танцови състави.

Началото на празника „Стара хартия за нова книга“ бе поставено на 15 септември 2013 г. Организаторите и партньорите на „Стара хартия за нова книга“ се обединиха около идеята, че е важно всяко дете още от ранна възраст да се научи да полага грижи за природата, да събира разделно отпадъците и да има специално отношение към книгите и четенето. Над 9300 деца се включиха в трите издания на инициативата през 2013, 2014 и 2015 г. Малчуганите, заедно със своите родители, предадоха за рециклиране повече от 50 тона хартия и получиха над 10 000 книжки. Така всички заедно спасихме от изсичане 657 дървета.

През 2015 г. акцията придоби национален характер с включването на Русе и Пловдив в кампанията, а през 2016 г. жителите на София, Хасково, Варна и Русе имат възможност да възпитат своите деца в любов към четенето и отговорно отношение към околната среда.

Средствата от събраната стара хартия в Русе ще бъдат използвани за публикуване на специалното издание на кампанията „Ти можеш да спасиш планетата“, предварително осигурено от „ЕКОПАК България“ АД.

Нека заедно спасим природата и насърчим децата си да четат!

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов