Русе беше домакин на Ретро парад на автомобили

За втора поредна година

56 автомобила от България и Румъния се включиха във Втория парад на ретро автомобили, който се проведе днесв Русе. Събитието,  организирано за втора поредна година от Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“, премина под патронажа на кмета на Община Русе г-н Пламен Стоилов в рамките на дванадесетото издание на туристическото изложение „Уикенд туризъм”. Второто издание на парада е и част от кампанията „Русе – Европейски град на спорта 2016“.

Генерален спонсор на проявата е „Монтюпе” ЕООД. Парадът се реализира и с подкрепата на Община Русе, ОП „Русе арт”, СЗ „КООРС”, ОП „Комунални дейности”, ОДМВР – Русе и фирмите „Автосервиз АБ Карс”,”Хоби кар”, Рекламна къща „Братя Пасеви” ООД, „Кауфланд”- Русе и Комплекс Левента – Винарска къща Русе.

В проявата се включиха  собственици на класически возила отРусе, София, Варна, Бургас, Габрово, Велико Търново, Разград, Павликени, Велинград, Добрич, Свищов, Кубрат, Шумен и Румъния.

Участие в парада взеха автомобили и мотоциклети,  създадени в периода между 1906 -1986 година.

Преди обед ретро автомобилите направиха почетна обиколка по централните улици на Русе.

Официалният старт на  Парада беше даден, в 13:00 ч., на Общинския паркинг до сградата на НАП, от кмета на Община Русе г-н Пламен Стоилов.

Той изрази радостта си от факта, че за втора поредна година събитието привлича инереса на колекционери и любители на класическите возила от България и Румъния и се утвърждава като традиция в града.

За доброто настроение на участниците и гостите се погрижиха Габриела Йорданова, която е едно от „Лицата на Русе“, талантите от студио за поп и джаз пеене „Икономов” Кристина Тодорова и Жулиета Иванова, танцьорите от Клуб „Танго“-София и водещата Ралица Константинова.

По време на тазгодишния Парад на ретро автомобили в Русе се осъществи среща на миналото и бъдещето в автомобилизма, благодарение на специалното участие на Русенския университет „Ангел Кънчев”.  Те представиха автомобилите на бъдещето – пощенският екологичен автомобил, „Волното пате“, задвижван от електричество и електромобила, с който отборът на Русенския университет ще представи България в състезанието „Шел еко маратон“ в Лондон, Англия през тази година.

Ретро возилата бяха оценявани от петчленно жури от експети в областта на автомобилизма в състав: Дамиен Беал – ръководител Технология на поддръжката в „Монтюпе“ ЕООД, Стилян Димитров от „Монтюпе“ ЕООД, доц. Асен Асенов – ръководител  на катедра „Транспорт“ в РУ „Ангел Кънчев“, Пламен Панталеев – управител на „Хоби Кар“ ЕООД, Ангел Калчев – управител на „Автосервиз АБ Карс”.

 

Наградатана Кмета на Община Русе грабна Емил Неделчев от Шумен с автомобил Спартан МК2 от 1970 г.  Наградата на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“ получи Иван Калицов с Волга от 1966 г. Тя беше връченаот председателя г-жа Ирена Петрова – директор на дирекция „Култура и образование“ в Община Русе и член на Управителния съвет на Фондацията. Цанко Александров от Велико Търново получи наградата на генералния спонсор на събитието „Монтюпе“ за автомобила си Волво от 1961г. от г-н Дамиен Беал. В категорията „Най-стар автомобил“ наградата беше връчена на Димо Джамбазов от Бургас с френски Де Дион Бутон  от 1906 г.  от доц. Асен Асенов. Наградата за „Най-добре тунингован автомобил“ връчи Пламен Пантелеев от „Хоби Кар“ на Юлияно Илиев от Свищов с автомобил ГАЗ 21 от 1970 г. Призовите места в категория до 1940 г. заеха Валентин Василев от село Николово с Мерцедес от 1927 г., Младен Желязков от Варна с Москвич от 1938 г. и Петър Пенчев от Русе със Ситроен от 1934 г. В категория от 1940 до 1960 г. се класираха Йордан Йорданов от Русе с DKW от 1957 г., Никола Манев от Велинград с мотоциклет с кош от 1943 г. и Христо Пенчев от Габрово с мотоциклет BMW от 1958г.. При автомобилите от 1960 до 1986 г. наградите отидоха приТодор Тодоров от Русе с Вартбург от 1963 г. Кристиян ДоробанвтескуС Фолксваген от 1970 година , както и Цанко Александров от Велико Търново  с Порше.

„Автосервиз АБ кар“ подари безплатен технически преглед на русенски участник в парада – Красимир Антонов с Мерцедец от 1982 г.

Наградата на публиката получи Ростислав Тодоров с Москвич от 85 г. Тя му беше връчена от изпълнителният директор на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“ Елена Минкова.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)