Ретро рали Марица тръгва от резиденцията на Алхимика

Мисия Пловдив

05-05-2016, 18:12

Снимка:

Пресцентър

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Шестото международно рали Марица тръгва по дългия маршрут навръх Гергьовден от площад "Централен", но преди това тази вечер в резиденцията на Алхимика ценителите на автомобила ще могат да се насладят на всеки един екземпляр. На паркинга пред резиденцията ще бъдат разположени ретро и класически автомобили, сред които са „Студебейкър“ от 1930 г. и с 6 години по-нов „Мерцедес 230“. В експозицията ще бъдат включени общо 15 возила, които ще участват в Международното рали за ретро и класически автомобили „Марица“, организирано от Пловдивския автомобилен клуб „Ретро“ и със съдействието на Ортодоксалния орден на Хоспиталиерите. 

Официалният старт ще бъде даден утре в 10 ч. на площад „Централен“ в Пловдив. Надпреварата е 3-дневна и ще продължи на 7 и 8 май, като колите ще преминат през Хасково, ГКПП „Маказа“, Александруполис, през ГКПП „Кипи-Ипсала“ ще влязат в Турция и ще финишират в Одрин. Очаква се в ралито да се включат около 50 екипажа. 

През първия ден маршрута ще е до до Хасково (Паркинга за ТИР-ове след Клокотица, преди разклона за Хасково)) - етап за точна езда. „На точното място, в точното време”. В първия състезателен етап не се излъчват победители. Получените точки са част от точките за генералното класиране. Без участие в този етап състезателят не може да участва в генералното класиране. Следва церемонията по откриването на Частния Ретро музей с уникални експонати от кабрио ретро автомобили, собственост г-н Георги Иванов.  На втория ден се провежда майсторско управление на автомобила по зададен лабиринт за прецизност и време - от 17.30 ч. до 18.30 ч. в Александруполис в близост до пристанището. Следва традиционният парад по улиците на Александруполис  и  пристигане и настаняване в хотел „Thraki Palace”.     На третия ден от състезанието ще има бърза надпревара за скорост. Ще се проведе в Узункьопрю на крайречната двупосочна улица, непосредствено до 600-годишния уникален, защитен с каменни парапети, 1290 метров мост.  Пилот и навигатор ще имат възможността да покажат каква максимална скорост могат да развият без да повредят автомобила си. Финалът ще бъде засичан в края на спортната отсечка от около 800 метра по подобие на „Формула 1” , т.е. „летящ финал”.  В 15.30 автомобилите тръгват в колона-свободна езда по маршрута до Одрин.  Финалът на Рали Марица 2015 ще бъде в Одрин в 17.00 ч.  

Преминаването по трасето на трите състезателни етапа е задължително за всички екипажи. Състезател, нежелаещ да претоварва автомобила си, може да премине втория и третия етап бавно и тържествено, без демонстративна скорост, с единствена цел да покаже автомобила и да зарадва публиката. Това няма да го лиши от правото да участва в генералното класиране, но времето му за участие във всеки етап ще бъде условно считано по-ниско от времето на най-слабо представилия се състезател.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов