131 участници ще се включат в "Уикенд туризъм" в Русе

На 12-ото издание на проявата

Дванадесетото издание на туристическото изложение „Уикенд туризъм“ – Русе и деветото издание на Фестивала на туристическите анимации ще се проведат от 12 до 14 май, в Доходното здание и пространството пред него. Форумите се организират от Община Русе, със съдействието на Министерството на туризма и общинска фондация „Русе-град на свободния дух“. Официалното откриване е планирано за 12 часа, на 12 май, и ще се излъчва пряко по БНТ.

Това стана ясно на официална пресконференция, която се проведе днес в Заседателна зала на Общината. На срещата с медиите присъстваха зам.-кметът по икономика, инвестиции и собственост г-жа Даниела Шилкова, директорът на ОП „Русе арт“ г-н Мариан Савов, директорът на дирекция „Култура и образование“ г-жа Ирена Петрова, изпълнителният директор на общинска фондация „Русе – град на свободния дух“ г-жа Елена Минкова, г-жа Даниела Бирова – ръководител звено „Туризъм“ към ОП „Русе арт“, председателят на СБХ – Русе г-н Валентин Георгиев и г-н Калчо Петков – директор на Регионалния телевизионен център – Русе, който е и медиен партньор на изложението.

Събитията в трите дни се развиват в следните направления:

•    Туристическо изложение;

•    Фестивална програма – туристически анимации в градска среда на открито;

•    Дискусионна програма;

•    Маркетингови дейности за популяризиране на изложението и фестивала;

•    Презентиране на нов туристически продукт „Винен туризъм“ и кухня;

Общият брой на всички организации-изложители, занаятчии и демонстрации е 131, в това число и представители от Унгария и Румъния. Русенци и гостите на града ще се запознаят с 69 щанда и 35 занаята.  Изложителите са местни администрации, хотелиери и ресторантьори, туроператори, разработващи туристически продукти, туристически агенти, регионални проекти, НПО, професионални браншови организации, образователни институции, туристически дружества, културни институти, винопроизводители, медии, издатели и други.

Фестивалната програма включва дейности във връзка с организиране на изложбени пространства и сцени на открито, презентиране на продукти на художествени занаяти и изкуства, представяне на туристически анимации, демонстрации и туристически атракции в градска среда. С цел разширяване обхвата на изложението и фестивала е организирано представяне на нов туристически продукт „Винен туризъм“ и кухня в партньорство с местни винопроизводители. Организирани са кулинарни демонстрации за презентиране на туристически продукти, свързани с традиционна кухня от региона, както и традиционна унгарска кухня.

„Тъй като през 2016-а година Русе е европейски град на спорта, сме предвидили и много спортни атракции – шах на открито, акробатика и други“, заяви Мариан Савов. Той призова русенци на 14 май да почувстват магията на аржентинското танго с открити уроци в залата на Младежкия дом. В рамките на изложението ще бъде представен и филм, посветен на Русе. „В нашия град са се снимали много игрални филми, ще разберете защо Русе е бил избран за тяхна снимачна площадка. Това не е традиционен рекламен филм, а с любопитни факти за града“, каза Калчо Петков. По думите му, ще се подготви и филм за самия фестивал и изложение, който ще бъде излъчен през юни.

Художникът Валентин Георгиев сподели, че в градинката пред Доходното здание ще има ателиета, които могат да бъдат посещавани и от възрастни, и от деца, тъй като ще се работи с различни техники.

Елена Минкова презентира Второто издание на парада за ретро автомобили, което тази година е част от „Уикенд туризъм“. Той ще се проведе на 14 май и за пръв път ще има участници с мотоциклети.

На 12 май, от 12 часа, пред Доходното здание, кметът Пламен Стоилов ще открие официално изложението и фестивала.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов