Църквата в Басарбовския манастир е пред завършване

Иконостасът за храма се изработва в манастира в Козия

Изграждаща се в двора на единствения действащ скален манастир у нас – Басарбовския, църква съвсем скоро ще бъде готова, съобщава ruse-news.com.
В близките седмици свещениците очакват да бъде положена новата настилка за да започнат довършителните работи по храма.

Според плановете, храмът „Преображение Господне” трябва да бъде официално открит в началото на лятото. Съвсем скоро да започне монтиране на парното отопление и изографисване на стените и да бъде доставен новият иконостас за храма. Той е дарение от румънската православна църква и се е изработва в манастира в Козия. Планира се и подстъп за инвалиди, за да могат и хора с увреждания да присъстват на църковните служби.

Специално място в храма ще бъде отделено за дарената, отново от Румънската патриаршия, преди доста години, икона на Свети Димитър Басарбовски, в която е вградена частица от неговите мощи. Изграждането и обновлението на Басарбовския скален манастир започна преди почти десетилетие по идея на тогавашният игумен отец Емилиян. Присърце идеята бе приета от бизнесмени и архитекти с чиято финансова подкрепа бе облагороден двора на манастира, бе издигната камбанарията и започна изграждането на църквата.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен