До два месеца монтират новия иконостас в Басарбовския манастир

Животът

07-08-2015, 10:50

Снимка:

свещ. Кирил Синев

Автор:

RuseUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

В Русе ще бъдат изградени крайградски зони за отдих и развлечения

В Русе се строи повече

Одобрява се побратимяването на манастира „Козия” с Басарбовския манастир край Русе

Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум направи работно посещение на архиепископа на Ръмник Варсануфий. Българският архиерей се придружаваше от архим. Антоний, игумен на Басарбовския манастир, и свещ. Кирил Синев от Русе. Целта на гостуването беше установяване хода на работата по изработването на иконостаса за новия храм „Преображение Господне” в Басарбовския манастир, който ще е дарение от архиеп. Варсануфий и се изработва от братството на историческия манастир „Козия” (построен 1386 г.).

Митрополит Наум и придружаващите го духовници бяха посрещнати радушно в гр. Ръмнику Вълча от архиеп. Варсануфий, викарният му еп. Емилиан Ловищянул и еп. Тимотей – архиерей на Румънската православна епископия за Испания и Португалия.

Архиепископ Варсануфий връчи на митрополит Наум официално писмо от името на Епархийския съвет на Ръмник, с което се одобрява побратимяването на манастира „Козия” с Басарбовския манастир край Русе.

Гостите и домакините направиха поклонническо посещение в: девическия манастир „Остров”, намиращ се в коритото на р. Олт и обителта „Стънишоара”, в която са се подвизавали преподобните отци Мелетий и Неофит, чиято канонизация се подготвя, както и в манастирския храм „Св. Георги” и пещерата на св. Неофит в манастирските околности.

В ранния следобед бе посетена новата църква „Възкресение Господне” на Социално-филантропичния център „Възраждане на Ловищя” в община Раковица.

Последва гостуване в манастира „Козия”, където архиереите бяха посрещнати от монашеското братство в средновековния храм, притежаващ уникални стенописи на кирилица. В дърводелското ателие гостоприемният домакин архиеп. Варсануфий запозна българската делегация с някои подробности по завършването на черешовия иконостас, който до два месеца трябва да бъде монтиран в храма на Басарбовската св. обител.

По време на гостуването се проведоха задълбочени разговори върху проблеми, с които се сблъскват нашите два народа и църкви, като секуларизма, православната диаспора, отношението на интелигенцията към Църквата, повсеместната медийна дезинформация и очерняне от страна на злонамерени лица на всичко, извършвано от Христовата невеста – Църквата.

 Текст и снимка: свещ. Кирил Синев



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов