Рибовъдна ферма в Русенско възстановена със средства от ДФЗ

Животът

14-01-2016, 17:11

Снимка:

©DobrichUtre.bg

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

113,5 млн.евро ще получат рибарите по програмата за морско дело и рибарство

Безвъзмездната финансова помощ по шест проекта е 60% от инвестиционните разходи

Държавен фонд „Земеделие“-Разплащателна агенция преведе близо 12 милиона лева по осем инвестиционни проекта от Оперативната програма за развитие на сектор „Рибарство” (ОПРСР) 2007-2013г., съобщават от ДФЗ.

Два от вече реализираните проекти са по мярка 2.1 „Производствени инвестиции в аквакултурата”. Субсидия от 265 338 лв. е изплатена за инвестиция във възстановяване на съществуваща рибовъдна ферма в село Острица, община Две могили. Близо 755 хиляди лева е окончателната субсидия за реконструкция и модернизация на рибовъдна ферма за топлолюбиви видове риби в село Опан, област Стара Загора.

Разплащателната агенция е изплатила още субсидии общо 1.5 млн. лева и за четири проекта по мярка 2.6 „Инвестиции в преработка и маркетинг на продукти от риболов и аквакултура”. Средствата от ОПРСР са вложени в изграждането и модерницията на рибопреработвателни предприятия, както и в преработката на водораслова биомаса и производството на хранителни добавки.

Безвъзмездната финансова помощ по тези шест проекта е 60% от инвестиционните разходи, от които 75 на сто се осигуряват от Европейския фонд „Рибарство“ (ЕФР) и 25 на сто - от държавния бюджет.

Субсидия на етап окончателно плащане от 4 577 818 лв. е преведена и на Община Созопол за реконструкция на рибарския пристан и превръщането му в рибарско пристанище в град Черноморец. По същата мярка на етап междинно плащане са преведени 4 661 917 лв. на Община Поморие за за модернизация на рибарското пристанище в града.

Безвъзмездната финансова помощ е в размер 100% от одобрените инвестиционни разходи, от които 75% са от ЕФР и 25% - от националния бюджет.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов