113,5 млн.евро ще получат рибарите по програмата за морско дело и рибарство

Портфейл

14-10-2015, 06:19

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Тя беше върната от Брюксел в началото на годината с 271 забележки

Готов е окончателният вариант на новата Програма за морско дело и рибарство и тя ще бъде изпратена за одобрение в Европейската комисия, реши правителството вчера. Това е единствената оперативна програма, която все още не е одобрена. Кабинетът е приел втория вариант на програмата, в който се предвижда секторът да получи близо 113,5 млн. евро.
Програмата забуксува още в началото на годината, когато от Брюксел я върнаха с 271 забележки. Една от основните критики беше предложението рибарите да могат да развиват круизен туризъм. Още тогава от Националната асоциация по рибарство предупредиха, че заради забавянето има риск първите 2 години да се загубят, без да се усвоят никакви средства.
Парите по програмата са разпределени в 23 мерки. Най-много средства са предвидени за модернизиране на стопанствата, които отглеждат аквакултури, преминаването към биологично производство и въвеждането на иновации. По тях предприятията ще могат да кандидатстват за близо 36,2 млн. евро. Други 25,5 млн. евро са предвидени за подобряване на инфраструктурата в пристанищата и кейовете. По това перо ще се финансират и проекти с висока добавена стойност и такива, чрез които се насърчават дейности различни от търговския риболов.
Отделно са предвидени 12,4 млн .евро за изпълнението на мерки по Общата политика в областта на рибарството. Те са свързани главно с контрола и събирането на данни. По мерките за повишаване на заетостта и териториалното сближаване са отделени 17,9 млн. евро.
Ще се финансират и инвестиции за преработка на рибни продукти и аквакултури. Ще се подпомага още създаването на асоциации на производителите. По тези мерки е предвиден ресурс от 12,7 млн .евро. Отделени са и 3,3 млн евро за въвеждането на интегрирано морско наблюдение и за проекти, свързани със защитени видове.
Кабинетът реши още ресурсът по новата Програма за развитие на селските райони да бъде увеличен с 28 млн. евро чрез средствата по неодобрени от Брюксел схеми през 2014 г., които могат да се прехвърлят за следващи години, съобщи правителствената пресслужба.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов