Изложба в Доходното здание представя 70-годишната история на РУ

Животът

11-11-2015, 15:10

Снимка:

РУ "Ангел Кънчев"

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

„Умните банкноти” е един от докладите днес в Русенски университет

Тържествените събития през днешния ден продължават с представянето на книгата „Ректорите“ и кръгла маса

С откриването на фотоизложба с исторически кадри от развитието на Русенския университет започнаха честванията на 70-годишния юбилей на висшето училище. Експозицията от 26 пана „Русенският университет – измерения на настоящето, траектории на бъдещето“ е подредена в Доходното здание и беше открита от ректора, чл.-кор. проф. Христо Белоев, областният управител на Област Русе, доц. д-р Стефко Бурджиев и кметът на Община Русе, Пламен Стоилов, съобщават от РУ "Ангел Кънчев".

„Още от първия ден на създаването си, 12 ноември 1945 година, днешният Русенски университет винаги е следвал изискванията на времето, винаги е имал стремежа да подготвя професионалисти в различни области и да се утвърждава като средище на знанието, науката и иновациите“, каза ректорът, чл.-кор. проф. Христо Белоев.

В изложбата е показан дългият път, извървян от университета – от идеята за висше училище по селскостопанска техника, през утвърждаването му като една от най-добрите политехники у нас, до заемането на стабилна позиция сред университетите у нас и в Европа. Снимките показват строежа на сградата на ректората, откриването на новите корпуси и Канев Център, удостояването на Канцлера на Федерална република Германия, Ангела Меркел с почетното звание „Доктор хонорис кауза на Русенския университет“. Областният управител, доц. д-р Стефко Бурджиев, изтъкна ролята на Русенския университет в Североизточна България. „Днес с гордост бихме могли да се потопим в необятния научноизследователски принос на студентите и преподавателите“, каза той.

Изключителният потенциал, който носи Русе, се дължи на Русенския университет, каза в приветствието си кметът на общината, Пламен Стоилов. Без хората, които получават подготовката си в университета, не бихме могли да реализираме важните за региона стратегии и проектите в града, заяви той пред аудиторията.

В момента Русенският университет има осем факултета, от които четири инженерни и четири хуманитарни, и два филиала – в Разград и в Силистра. Обучава над 9 хиляди студенти в 23 професионални направления. Има 54 бакалавърски специалности и над 70 магистърски. Акредитирал е 45 научни специалности за обучение в ОНС „доктор“.

Тържествените събития през днешния ден продължават с представянето на книгата „Ректорите“ и кръгла маса, в която ще се включат бивши и настоящи преподаватели, випускници и студенти. В следобедните часове в Канев Център ще бъдат отличени повече от 170 представители на академичната общност с юбилейни значки, дипломи и грамоти за приноса им в развитието на Русенския университет.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов