Още търсят втория замърсител, „Монтюпе“ с „абонамент“ за замърсяване

Френската фирма си плащала за наднормено изпусканите вредни емисии

Все още не е установен втория замърсител на въздуха над Русе.

Това стана ясно по време на съвместна пресконференция на областния управител на Русе Стефко Бурджиев и заместник-директора на РИОСВ Лилия Атанасова.

По думите на инж. Атанасова, той ще стане известен до няколко дни.

До момента е установено наднормено съдържание на тежки въглеводороди, в района има няколко фирми, работещи с такива, ще се извършат замервания във всичките, каза още Атанасова. От думите й стана ясно още, че „Монтиюпе“, който е идентифицираният до момента замърсител, има нещо като абонамент за нарушенията си. Всеки месец френската фирма плащала малко над 14 000 лв. за наднормено изпусканите вредни емисии. „Така е според закона и не една и две фирми използват тази вратичка“, каза екошефката и допълни, че заради неизпълнение на изискванията е дадена негативна оценка по ОВОС на обявеното от фирмата инвестиционно намерение за разширение на дейността й.

Областният управител Стефко Бурджиев пък допълни, че в телефонен разговор с френския управител на фирмата той е поел ангажимент тя „да приведе дейността си в съответствие с изискванията на закона“.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов