Русенци винят френски завод за обгазяването на града

Животът

16-09-2015, 11:24

Снимка:

Нова телевизия

Автор:

RuseUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Обгазиха Русе в първия учебен ден!

Слагат противогази

Жители на Русе смятат, че френски завод за производство на авточасти е основният замърсител на въздуха над града. Русенци редовно усещат и дори се будят от остра задушлива миризма на сяра, съобщава Нова телевизия.
„Връщаме се към детските си кошмари. Събуждаме се от миризмата”, жалват се русенци. „Още утре ще направим чисто гражданско шествие-протест. Ще бъде мълчаливо. Единственото, което ще ни отличава от останалите граждани, ще носим маски, кърпи, противогази", добавят хората.
Те настояват властите да вземат адекватни мерки, за да не се налага да напускат домовете си. „Ако управляващите в града не могат да се справят, ще потърсим помощ от хора, които могат да ни помогнат”, категорични са гражданите.
Директорът на Регионалната здравна инспекция Лилия Атанасова съобщи, че са установени превишения на нормите за замърсяване при изпусканията от френския завод. На собствениците са наложени текущи месечни санкции и е съставено наказателно постановление. Имало обаче съмнения, че и други предприятия замърсяват въздуха над крайдунавския град и в момента текат проверки.
Според заместник областния управител на Русе Явор Янчев трябва да бъде установено дали производствените мощности на френския завод са в съответствие с пречиствателните му съоръжения.


Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)