В Кюстендил направиха център за майчино и детско здравеопазване

Здравно-консултативният център ще заработи от утре

Болницата в Кюстендил създава здравно-консултативен център за майчино и детско здравеопазване, съобщи за dariknews директорът й д-р Александър Величков. Здравно-консултативният център ще заработи от утре, съгласно национална програма за подобряване на майчиното и детско здраве.
Дейността му ще включва неонатален слухов скрининг на новородени деца в отделението по неонатология, с цел ранна диагностика и интервенция при деца с увреждане на слуха и комплексно обслужване на бременни жени и деца в рамките на националната програма. Тя включва информационни, логистични и координационни дейности за деца с увреждания и с хронични заболявания, родилки и бременни с патология на бременността в хода на тяхното болнично лечение и/или амбулаторно проследяване и лечение.

Предоставена ще бъде и психологическа подкрепа и консултиране на деца с увреждания, хронични заболявания, бременни жени и родилки, хоспитализирани в болницата и ще бъде осъществявана превенция на изоставянето на деца.
В националната програма, по която ще функционира центърът, е включено и предоставяне на специализирани консултации от медицински и немедицински специалисти за деца с увреждания, деца с хронични заболявания, недоносени деца, родилки и бременни с патология на бременността.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов