Нов спешен център ще изграждат догодина в Кюстендил

В Сапарева баня решенията на кмет и общински съвет се бавят

Реалните дейности по строителство на нов Спешен център в Кюстендил ще започнат март или април догодина, коментира при посещението си в МБАЛ „Д-р Никола Василиев" министърът на здравеопазването д-р Петър Москов.
„Искам да благодаря за добрата координация между кмета Петър Паунов и общински съвет, бързо и в срок гласуваха решение, за да се усвоят европейски средства по програмата да реконструкция и модернизиране на спешните центрове. Прехвърлянето на собствеността за изграждане на нов център на спешна помощ дава възможност спешният приемен център на болницата да стане едно модерно и достъпно, качествено оборудвано място. За съжаление в Сапарева баня кмет и общински съвет не могат да вземат решение и има опасност община Сапарева баня да остане без модерен център за спешна помощ", заяви д-р Петър Москов.
Следващата седмица заедно с областният управител Виктор Янев ще посетят община Сапарева баня в опит проблемът да бъде решен.
В началото на септември в Кюстендилската болница ще заработи медико- социален център, като част от програмата на правителството за детско и майчино здравеопазване, съобщава dariknews. В него ще има педиатър, социален работник и психолог.
„Така родителите на деца с хронични заболявания ще имат своя ясен път- през личния си лекар, педиатъра до този консултативен кабинет в областната болница, където със специалистите от болницата, без да се налага да бъдат приемани, да им се изготви компетентен план за лечение. За тежките случаи следващото ниво са големите университетски болници. Така родителите да бъдат спокойни, че пътят за лечение на децата е гарантиран чрез финансиране от държавата", заяви още министър Москов.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов