Пазаруваме антибиотици на половин цена в Румъния

Лекарствата за кръвно и аритмия са най-изгодни

Антибиотиците в Румъния струват два пъти по-евтино, отколкото у нас, съобщава в. „Телеграф”. На по-ниска цена могат да се купят и много други лекарства, след като на 1 юли 2015 г. румънското правителство намали ДДС върху лекарствата на 9%. Много жители на Русе минават Дунав именно с тази цел. Таксиметрови шофьори, които пътуват до Букурещ, също изпълняват рецепти и доставят поръчаните медикаменти срещу 5 лв. за услугата. Дори по този начин доста румънски лекарства излизат по-евтино от нашите.
Много изгодно излиза покупката от румънските аптеки на редица антибиотици като аугментин, аулин и амоксиклав, които могат да се купят на половин цена. От най-предписваните у нас лекарства за аритмия и високо кръвно налягане изгодна излиза покупката на препарата Бисогам, като за 100 таблетки от 5 мг ще заплатите минимум с 5 лв. по-малко.
Аугментинът от 500 мг например в произволно избрана аптека в централната част на Русе струва 16,50 лв., докато в Румъния най-високата цена, която можете да заплатите за него, е 6,66 лв.
Преминаването на Дунав мост излиза доста солено с лек автомобил, ако човек е решил да отиде специално до съседния румънски град, за да си набави медикамент. Заплаща се такса от 10 лв. в двете посоки и седмична винетка, която струва към 6 лв. Бензинът от Русе до Гюргево и обратно е около 10 лв., така че само разходите излизат към 26-27 лв.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов