Текето става русенско!

След години чакане

Територията на Лесопарк Липник, по-популярен сред русенци като Текето, вече е собственост на Община Русе.

Това стана факт след като на днешното си заседание правителството финализира започнатата преди около 6 години процедура и утвърди замяната на 2223 дка държавни поземлени имоти на територията на лесопарка с такива, собственост на общината, намиращи се в землищата на селата Долно Абланово, Хотанца, Ново село и Николово и на град Русе.

Замяната ще даде възможност на общината за създаване на благоприятни условия за разширяване на съществуващия зоопарк и превръщането му в атрактивна зона на града. Община Русе е собственик и на гребната база на брега на езерото в лесопарк „Липник”. Предвид традициите на града в развитието на този спорт, е предвидено създаване на комплекс за гребни спортове, за развитието на спортно майсторство.

Процедурата по замяната беше започната по време на втория мандат на Божидар Йотов. По различни причини няколко кабинета не взеха очакваното от русенци напълно логично решение любимото място за отдих на жителите на града да стане общинска собственост, за да може местната управа да положи грижи за неговото развитие и облагородяване. По тази причина и мечките Бойка и Станди бяха преместени в парка за танцуващи мечки в Белица. Очакванията сега са свързани с предприемане на бързи действия от страната на общинската администрация за облагородяването на Лесопарка.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов