Изложба представя един от символите на Украйна

Бродираната кърпа

Изложба “Рушники Подніпров’я» ще бъде открита утре от 17:00 във фоайето на Доходното здание. Тя е подготвена по инициатива на Днепропетровския Дом на изкуствата и е представена в България благодарение на Посолството на Украйна в  България и Почетното консулство на Украйна в Русе.

Изложбата представя един от символите на Украйна — бродираната кърпа. Майсторките на украинската бродерия демонстрират в своите работи най-характерните за Средното Поднепровие мотиви, техники, цветова гама. Повечето от тях се базират в творчеството си  на традиционното наследство от миналото.

За създаването на кърпите са използвани различни техники на бродерията: различни видове атлаз, кърпени шевове, венци, каландър, напречен шев, както и най-сложни за броене шевове: рязане, пробождане, кант, кокоши брод, славейчеви очички и т.н. Украшение на изложбата са кърпите с попълване на елементи на кърпени шевове, което създава впечатление за единство и в същото време динамично движение. Част от изложбата показва стилната украинска традиция на бродерията „бяло на бяло”. Тези кърпи са особено деликатни и предават големите възможности и виртуозността на майсторите.

На събитието ще присъстват Микола Балтажи – Извънредния и Пълномощен Посланик на Украйна в Република България;   Пламен Бобоков - Почетния консул на Украйна в гр. Русе; Димитър Георгиев - Почетния консул на Украйна в гр. Пловдив; Димитър Караненов - Почетния консул на Украйна в гр. Бургас; Валентина Слобода – Директор на Дома на изкуството в Днепропетровск; Светлана Макаренко – майсторка на украинската бродерия, която ще бродира по време на изложбата.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов