Русенец спечели дело срещу банка

Бил е ощетен със 783,31 лв.

Русенският районен съд се е произнесъл в полза на русенец, завел дело срещу „Уникредит Булбанк“ АД. Човекът взел потребителски кредит, който погасил предсрочно – с две години по-рано от крайния срок, посочен в договора, съобщи topnovini.bg.

През срока на изплащането на сумата обаче банката на три пъти увеличила едностранно лихвения процент, като добавила и нов компонент за плащане – премия, който изобщо не присъствала в договора. Човекът преценил, че тези действия нарушават принципа на равнопоставеност на страните и противоречат на закона. Той изчислил, че е ощетен със 733,08 лв.

За да си ги върне, завел дело срещу банката. По време на него била направена експертиза, според която русенецът е ощетен всъщност със 783,31 лв.

В изводите си съдията посочил, че е недопустимо, след като е уговорен променлив лихвен процент, той да се изменя само в посока неговото увеличение. Добавянето на изцяло нов компонент като премията пък сочи на недобросъвестно поведение на ответната банка, е написал още магистратът.

След като съобразил доказателствата по делото, съдът уважил напълно иска на човека и му присъдил поисканата от него сума, заедно със законната лихва върху нея. Мъжът получил нея, а не изчислената от експерта, тъй като съдът няма право да присъжда повече, отколкото е поискано от него.

Банката пък била задължена да плати на човека и разноските, които той направил по делото.

Решението може да бъде обжалвано пред Русенския окръжен съд.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)