Русе и Гюргево били пример за трансгранично сътрудничество

България може да се възползва от 7,6 млрд. евро

Моделът за трансгранично сътрудничество между Русе и Гюргево е на много високо ниво и всички други по-малки или по-големи селища могат да се учат от него. Това каза в Русе европейският комисар по регионална политика Корина Крецу.
Заедно с вицепремиера по европейските фондове Томислав Дончев тя участва в откриването на обновения булевард "Тутракан", ремонтиран по трансграничен българо-румънски проект на обща стойност 6 790 000 евро.
"Това е важен проект и искам да поздравя кметовете и на двата града за него", каза Крецу.
По думите й не във всички страни нещата вървят много добре между трансграничните райони, както е тук. Крецу посочи, че за следващия програмен период 2014 - 2020 г. за трансгранично сътрудничество и проекти се предвиждат 250 млн.евро. На въпрос, свързан с евентуално изграждане на трети мост над река Дунав между България и Румъния, Крецу заяви, че всичко зависи от сътрудничеството между двете държави.
Вицепремиерът по европейските фондове Томислав Дончев коментира, че два моста са много недостатъчни за потенциала на икономически и всякакъв вид човешки връзки.
"Мисля, че една реалистична програма е поне още две мостови съоръжения", каза Дончев.
"Пътната връзка от Русе към Букурещ в момента е обект на рехабилитация, което ще подобри достъпа между двата града", каза Крецу и обясни, че по отношение на евентуален втори мост край Русе Европейската комисия очаква извършването на проучване за пригодност, след което ще се вземе решение.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов