Театралите против преименуването на Голямата зала в Доходното

Животът

20-05-2015, 12:18

Снимка:

Община Русе

Автор:

RuseUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кметът откри атрактивно „Писта Русе“

7 русенци спечелили по над милион през 2014 г.

Хората отвън да се погрижат за техния дом, за нашия нека се погрижим ние, пишат театралите в позиция до ОбС и кмета

Русенските драматици са събрали подписка с искане името на Голямата театрална зала в Доходното да се остане „САВА ОГНЯНОВ”.Подписката е адресирана до председателя на Общинския съвет и кметана Русе. Както вече е известно, инициативна група от 50 български интелектуалци предлага Голямата зала на Доходното здание да получи името на родения в Русе театрален режисьор и педагог проф. Младен Киселов (1943 – 2012), а внесената докладна ще се гледа на общинската сесия в Русе утре, 21 май, съобщи "Бряг".

"Когато се събори старият театър, тази сцена беше мястото, където дълги години работи ДТ „Сава Огнянов”. На това място се построи Голямата зала, след предварителна реконструкция. Логично и естествено е името на голяма сцена да си остане - САВА ОГНЯНОВ, каквито и да са мотивите и причините, налагащи преименуването. Не бива с лека ръка да се зачерква и променя историята и предназначението на това място, коментират драматиците. Те уточняват, че уважават всички театрали, родени и творили в Русе. Творчеството не може да се мери на кантар и ако трябва да се търсят зали, за да се кръстят на всеки един от тези светли личности, няма да стигнат залите в Русе и околността.

Доходното здание е построено отрусенци, за да има Русе театър в годините и вековете.Нека пазим това, което имаме. Би трябвало да се зачита професионализма, моженето, таланта на хората, правещи театър в Русе. Хората отвън няма да се погрижат за твоя дом. Те да се грижат за техния. Уважаваме титлите и професионализма на внеслите това предложение, но смятаме, че те трябва да преименуват своите домове, всеки в областта и мястото, където работи.За нашия дом - нека се погрижим ние, пишат русенските театрали, които настояват Голяма сцена на Доходното здание да си остане с името - Сава Огнянов.Позицията е подкрепена с подписите на 25 души от колектива.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов