Откриха паметна плоча на генерал-полковник Захари Захариев

В русенското село Басарбово

Паметна плоча на генерал-полковник Захари Захариев бе открита на 8 април в с. Басарбово. Тя е поставена в централната част на родното място на летеца – сградата на читалище „Св. Димитър Басарбовски“. Кметът Пламен Стоилов уважи събитието, а в памет на първостроителя на българската съвременна авиация бе поднесен венец от негово име.

Инициативата за поставянето на плочата е на Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Русе. На събитието присъстваха още председателят на Общинската организация на РСОЦЗР – Русе подполковник Николов, Областният управител на Област Русе – Стефко Бурджиев, генералният консул на Руската федерация в България Татяна Грушко, полковник Николай Тушев, дъщерята и племенникът на полковник Захариев – Жени Захариева и Симеон Захариев.

Кметът на с. Басарбово г-н Николай Колев сподели, че генерал-полковник Захари Захариев е дал много на нашата държава и е отстоявал интересите и до край. Той сподели още, че е горд такъв човек като него да е роден точно тук.   Захари Захариев е заслужил летец номер 1 на България, бил е заместник-министър на народната отбрана, командващ ВВС на НРБ, почетен представител на Българската авиационна асоциация, Председател на съвета на ветераните от авиацията.                

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов