Облекчават процедурите за прием в детски градини в община Русе

За случаи когато детето няма ЕГН, а има ЛНЧ

Изменение и допълнение на Правилата и критериите за класиране и прием в детските градини на територията на Община Русе предлага администрацията на кмета Пламен Стоилов. То е свързано главно с промени в Административнопроцесуалния кодекс (АПК) и предстои да се обсъжда и гласува по време на редовното заседание на местния парламент в края на месец април, пише topnovini.bg.

 Промените включват случаи, при които родителят и/или детето нямат ЕГН, а имат личен номер на чужденец /ЛНЧ/. При това положение, заявителят ще може да регистрира заявление само на място в детска градина, след представяне на необходимите документи - документ за адресна регистрация на територията на Община Русе и документ, съдържащ информация за ЛНЧ.

 Обстоятелството по отношение на адресната регистрация се доказва с удостоверение за настоящ или постоянен адрес, издавано от Община Русе. С оглед на горепосочените промени в АПК за въвеждане на комплексно административно обслужване е необходимо да се прекрати практиката при предоставяне на услуги общината да изисква документи, които самата тя издава, се казва в мотивите към предложението.

 Друга промяна предвижда отпадане необходимостта заявителите да представят удостоверения за раждане на деца в многодетни семейства, близнаци, сираци или деца с неизвестни родители. Администрацята отчита, че установяването на тази информацията става служебно, въз основа на регистъра на населението, поддържан в Община Русе, и няма нужда заявителите да бъдат натоварвани допълнително.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов