ДППИ поема управлението на Русе – Запад

Функциите се поемат до избора на нов концесионер

ДП „Пристанищна инфраструктура“ ще оперира терминал Запад на Пристанище Русе. Това съобщи пред Maritime.bg генералният директор на предприятието инж. Ангел Забуртов. По думите му ДППИ поема функциите на оператор до избора на нов концесионер.

Концесията на досегашния оператор е била прекратена, тъй като той не е изпълнил част от задълженията си по договора с държавата. В пристанищните среди се говори, че досегашното дружество-оператор е свързано с Корпоративна търговска банка.

Договорът за концесия с обединението „Пристанищен терминал Русе-запад“ беше сключен на 18 септември 2013 г., а офертата му бе единствената. В обединението влизат компаниите „Фанти Г“ и „Шип инвест“, които обещаха да инвестират 12.2 млн. лв. в развитие на инфраструктурата и съоръженията. Размерът на фиксираната част на годишното концесионно плащане бе в размер 120 000 лв. без ДДС.

Инж. Забуртов увери, че прекратяването на концесията няма да се отрази на работата и обслужването на кораби в терминала. „Очакваме обявяването на нова процедура за избор на концесионер“, коментира още той.

Към края на 2013-та обект на контрол са били 14 договора за пристанищните терминали Леспорт, Балчик, Свищов, Оряхово, Сомовит, Росенец, Бургас изток-2, Бургас-запад, Видин-север, Видин-юг, Лом, Никопол и Русе-запад, и за гражданските летища в Бургас и Варна, стана ясно от доклад на министъра на транспорта Ивайло Московски, който бе представен пред министерски съвет. На концесионерите на пристанищните терминали за 2013 г. са признати инвестиции общо в размер на 14 914 456,68 лв.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов