Наводненията съсипват зърнената реколта

Ще има ли криза за хляб?

Продължилата по-дълго зима със сигурност ще има негативни последици върху посевите и зърнената реколта ще пострада. Това заяви в интервю за Bulgariautre Румяна Христова, председател на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Тя уточни, че най-сериозен проблем създават наводненията, заради които огромни площи са под вода.
Най-критично е състоянието в Южна България и се очаква там да има най-големи загуби.

Почти в цяла България има проблемни райони. В момента Южна България е под вода. Много площи под вода има и в Северна България. Но най-пострадала е южната част на страната, посочи Христова.
Какви ще са пораженията, ще има ли пропаднали площи и колко ще са те, ще се знае след месец, когато водата се отдръпне. Тогава ще се направи обследване, което ще установи до каква степен са засегнати посевите с пшеница, ечемик и рапица.

Друг сериозен проблем е това, че поради тежката климатична обстановка от миналата година има много незасети декари с есенници.
От Асоцацията на зърнопроизводителите обаче са убедени, че до зърнена криза и недостиг на хляб няма да се стигне.
„България произвежда много пшеница и по-слабата реколта не би рефлектирала върху вътрешното потребление. Ние произвеждаме около пет милиона тона пешница, консумацията ни е около 1,8 до 2 млн. тона. Така че в никакъв случай не може да се каже, че ще има криза. Проблемът ще остане за производителите. Това, че не са успели да засеят, че ще има много пропаднали площи – всичко това е загуба за земеделските прозводители”, коментира Христова.

Заради метеорологичните условия пролетната сеитба също се бави. Обикновено на 15 март, а дори и преди това започва пролетната кампания, а сега местата, където се извършват обработки, са изключиелно малко. Навсякъде пролетната сеитба закъснява. Освен това дъждовете от сняг и дъжд продължават и не се знае дали в скоро време производителите ще могат да влязат в нивите да започнат да обработват и засяват, уточняват от браншовата асоциация.

Не само в България се очаква редуциране на добивите, защото климатични аномалии има и в другите страни. Възможно е покачване на цената на зърното, което обаче не би следвало да се отрази на цената на хляба, посочи още Румяна Христова.

Цялото интервю четете тук. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов