Суперпрецизна техника открива артериални плаки и тромбоза

Апаратът заработи в отделението по инвазивна кардиология в МБАЛ "Пловдив"

Суперпрецизна техника открива артериални плаки и наличие на вътресъдова тромбоза при пациенти на отделението по инвазивна кардиология в МБАЛ "Пловдив". Апаратът за изследване на артерии и вени в човешкото тяло вече заработи в лабораторията за сърдечна катетиризация, обясни началникът д-р Иван Мануков.

Новата придобивка помага на лекарите да виждат устройството и структурата на кръвоносните съдове, състоянието на съдовата стена, да "улавят" атеросклеротичните плаки и вътресъдовите тромбози. За целта се ползва ултразвукова (УЗВ) диагностика, която се съчетава с измерването на съдовото налягане.

Този метод прави диагностиката на съдовите заболявания изключително прецизна и коректна. Той допълва стандартното инвазивно ангиографско изследване на сърдечно-съдовата система и в същото време е предпоставка за по-прецизна интервенционална канална терапия, както и за стриктен контрол на постигнатите резултати.

Подходът при това изследване е като при стандартното ангиографско – прави се пункция на някой от кръвоносните съдове и се въвежда УЗВ сонда. По този начин се извличат образи от изследваните артерии или вени, които се записват под формата на снимки или филми, и могат да се наблюдават по всяко време. Методът е приложим при изследване на артериите на сърцето, на аортата за установяване на разкъсвания или аневризма, на мозъчните артерии, както и на съдове на крайниците и останалите вени.

Шефът на отделението по инвазивна кардиология отбеляза, че изследването се прави по лекарска преценка и само в болница. Продължителността на интервенцията е около 10 минути, на пациента се поставя местна упойка.

МБАЛ "Пловдив" разполага и с още един апарат – за лечение на запушвания на съдовете чрез почистване на атеросклеротични отлагания в тях. Той допълва наличната до този момент медицинска техника и интервенционалните методи за отпушване на засегнатите кръвоносни съдове.

За разлика от другите терапевтични подходи, при които артериите се отварят, за да се избутат встрани отлаганията и да се проправи път на нормалния кръвоток, при този се намалява масата на тези натрупвания. Интервенцията се прави с местна упойка, а нейната продължителност е 20 минути.

Д-р Мануков припомни, че атеросклерозата е заболяване, което засяга цялата кръвоносна система на пациента. То е изключително коварно, защото дълги години протича без симптоми до момента, в който достигне критични прояви като мозъчен удар, стенокардия, миокарден инфаркт, поражения на долните крайници. За жалост напоследък и при тази болест се забелязва подмладяване, като засегнати от нея са вече и 30-годишни. Пациентите не бива да пренебрегват профилактиката, която включва и извършване на необходимите изследвания при личния лекар и при кардиолог, препоръча водещият специалист.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)