МБАЛ Пловдив получи апарат за лечение на жълтеница

Мисия Пловдив

07-01-2013, 07:35

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Лампата дарена асоциация "Силви Вартан за България“ вече работи

Асоциация „Силви Вартан за България“ дари на неонатологичното отделение на болница „Пловдив“ апарат за интензивна фототерапия на жълтеница при новороденото. Модерният уред е на стойност 10 хиляди евро.
Лампата беше монтирана преди Коледа и вече провеждаме терапия с нея, обясни началникът на отделението д-р Диана Аргирова. Тя уточни, че апаратът е за интензивна терапия и с него  се получава осезаем ефект с по-малък брой курсове. Според нея почти всички деца се раждат с някаква степен на жълтеница, но между 7 и 10 процента от бебетата имат нужда от фототерапия, за да не се стига до смяна на кръвта на новороденото. Заболяването не е безобидно и може да увреди нервната система на децата, поясни завеждащата. Затова сме изключително благодарни за дарението на фондацията, подчерта д-р Арирова.
Неонаталната жълтеница при бебетата се получава в случаи, когато майката и плодът са с различен резус фактор или бебето е с незрял черен дроб. Лечението се провежда със специалната синя лампа, която облъчва новородените с определена дължина на лъчите. Повече за машината ще бъде разкрито на специална префконференция утре.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)