Бъзън събира пари чрез SMS-и, за да си върне училището

Мисия

15-03-2015, 11:35

Снимка:

БНР

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бъзън събира пари, за да откупи училището си

Дарителска кампания за откупуване на старото училище стартира преди повече от месец

Каузата на с.Бъзън да си върне сградата на училището вече има DMS-номер, чрез който да могат да набират средства от SMS-и, предаде Дарик.

„Ако 50 000 българи се отзоват и изпратят по един SMS, ще наберем необходимите средства”, смятат инициаторите.

Дарителска кампания за откупуване на старото училище стартира преди повече от месец, разказа пред Дарик кметицата Василена Цанкова. Сградата от няколко години е частна собственост, но местните жители искат да си я върнат, за да я превърнат в център за обучение и забавление на децата.

След продажбата на училището през 2008 г., въпреки наличието на много деца, най-ощетени се оказват именно те. След преминаването на село Бъзън към община Русе  децата са пренасочени към училището на най-близкото населено място с. Семерджиево.

„Но най-голяма част от учениците ни в момента се образоват в Русе. Училищен автобус няма и стойността на билета за ученици е  4.00 лева ежедневно (в двете посоки). Едно село не бива да обезлюдява, все повече млади семейства търсят да живеят на квартири в Русе, заради високите цени на билетите, предпочитат спокойствието на децата си пред ежедневното пътуване до града наред с целия стрес,който преживяват най-малките“, обяснява кметицата Василена Цанкова.

По думите й това предизвика нуждата от създаване на НПО, което вече е факт. „Децата на Бъзън“ вече и банкова сметка, а идеята за връщането на школото заразява все повече местните жители.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов