Бъзън събира пари, за да откупи училището си

Жителите са открили дарителска банкова сметка

В русенското село Бъзън стартира дарителска кампания за откупуване на старото училище, разказа кметицата Василена Цанкова, предаде Дарик. Сградата от няколко години е частна собственост, но местните жители искат да си я върнат, за да я превърнат в център за обучение и забавление на децата.

В Бъзън живеят около 1300 души, разнородно население от българи, турци, помаци и роми, които съжителстват чудесно, казват местните хора. След продажбата на училището през 2008 г. ,въпреки наличието на много деца, най-ощетени се оказват именно те. След преминаването на село Бъзън към община Русе  децата са пренасочени към училището на най-близкото населено място с. Семерджиево.

„Но най-голяма част от учениците ни в момента се образоват в Русе. Училищен автобус няма и стойността на билета за ученици е  4.00 лева ежедневно (в двете посоки). Едно село не бива да обезлюдява, все повече млади семейства търсят да живеят на квартири в Русе, заради високите цени на билетите, предпочитат спокойствието на децата си пред ежедневното пътуване до града наред с целия стрес,който преживяват най-малките“, обяснява кметицата Василена Цанкова.

По думите й това предизвика нуждата от създаване на НПО, което вече е факт. „Децата на Бъзън“ вече и банкова сметка, а идеята за връщането на школото заразява все повече местните жители.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов