Русенската опера влиза в час

Пламен Бейков и солистите на операта с две образователни програми за децата на Русе

В началото на новия учебен срок Държавна опера – Русе продължава своите образователни инициативи. Предстои поредица от образователни концерти-лектории през месец март, съобщиха от операта.

На 9-ти и 10-ти март солисти на Русенската операта ще гостуват на учениците от шестите класове на СОУ „Възраждане“. С грим, перуки, костюми и реквизит ентусиазираните  певци ще представят темите „Оперета и мюзикъл“ и „Бетовен – любовен и революционен“.

Пред огледалото любопитните ученици ще могат да научат как се поставя сценична перука, колко силен и в какви цветови нюанси трябва да бъде сценичният грим, какви са разликите във вокалната постановка при пеене на оперна ария, ария от оперета, песен от мюзикъл или песен от рок-опера.

Учениците ще могат да видят и чуят как ярките фолклорни мотиви на унгарската и българската народна музика и танци украсяват и обогатяват стилистиката на оперетното изкуство на Австроунгария и България, ще усетят неповторимия чар на Бродуей, ще почувстват силата на страстите, бушували в сърцето и душата на гения Лудвиг ван Бетовен.
Автор и водещ на образователните лектории е певецът Пламен Бейков, а акомпаняторът, който с лекота ще премине през разнообразните музикални стилове е пианистката Йоанна Маринова.

Предстоят лекции в Математическата гимназия „Баба Тонка“, СОУ „Йордан Йовков“, а интересът на учениците ще отвори отново вратите на Русенската опера за разходка зад кулисите, в репетиционните зали, гардероба и ателиетата.Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)