Синдикатите в „Дунарит” обсъждат бъдещето на предприятието с Лукарски

Липсата на информация е причина синдикатите да поискат среща с министъра на икономиката

Представители на синдикатите в русенското предприятие "Дунарит" ще разговарят днес с министъра на икономиката Божидар Лукарски, предаде БНР.

Със свое решение Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерския съвет, чиито съпредседатели са Божидар Лукарски и министърът на отбраната Николай Ненчев, спря лиценза на дружеството за шест месеца на основание, че е "нарушена икономическата стабилност и надеждност". Така Съветът блокира изцяло дейността на "Дунарит", в резултат на което близо 800 души, работещи в предприятието, както и още толкова в спомагателните дружества, ще загубят работата си.
От министерството на икономиката не дадоха конкретни обяснения защо лицензът за износ на продукцията е спрян за шест месеца, като посочиха, че информацията е класифицирана. Министър Лукарски посочи, че решението е продиктувано от "обективна заплаха за финансовата стабилност на страната".

Синдикалистите настояват на срещата да бъде намерено решение, за да се осигури нормална производствена дейност на "Дунарит" и за запазване на работните места.

„Всеки ден ние сме във връзка с изпълнителния директор, всеки ден се срещаме и разговаряме с него. За съжаление обаче към днешна дата той също е в неведение какво и как се случва. На практика никой от нас, включително и председателят на Съвета на директорите недоумява какво и как е станало”, коментира Диана Георгиева, председател на КНСБ в „Дунарит”.
Липсата на информация е причина синдикатите в "Дунарит" да поискат среща с министъра на икономиката.

„Реалният собственик на предприятието много малко хора го знаят кой е. Другото, което е, смяната на една собственост не трябва да рефлектира върху работещите и предприятието, ако властимащите искат това предприятие да остане работещо. Аз обаче съм в недоумение как е възможно предприятие, което изпълнява всички закони на България, което няма неизплатени спрямо работниците си и държавата задължения, да стане обект от страна на Междуведомствения съвет”, каза Георгиева.

Работниците са готови на протест, увери синдикалистът.

„Ако ние излезем от срещата с министъра така, както отидем, утре ще мислим какво да правим. Аз съм убедена, че нашите колеги от синдикатите ще ни подкрепят и ако е необходимо, и протест ще направим.”Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)