Оръжейниците от „Дунарит“ АД готови за протести и стачка

Отнемането на лиценза на предприятието оставя на улицата 750 души

Недомислено решение на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерски съвет за спиране на лиценза на „Дунарит“ АД, град Русе за износ, внос и трансфер на оръжия ще остави на улицата 750 души персонал, директно заети в дружеството, и още толкова в спомагателни дружества.

Това става ясно от писмо на председателите на синдикалните организации на КНСБ и КТ „Подкрепа“ в дружеството, изпратено до президента, министър-председателя, министъра на икономиката на Република България и президентите на КНСБ и КТ „Подкрепа“, предаде Дарик.

В писмото се посочва, че с това свое решение Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерски съвет блокира изцяло дейността на „Дунарит“ АД за внос и износ на продукция. Основанието е, че е „нарушена икономическата стабилност и надеждност...“.

Според двете синдикални организации този мотив за спиране на лиценза е „смехотворен за всеки запознат с икономическото състояние на дружеството“, което реализира годишна печалба в размер на над 10 млн. лв. Фирмата работи по стандартите на НАТО и изнася продукция за Европа, Азия и Африка.

Опасенията на работещите са, че с един замах и с едно недомислено решение ще бъде унищожено предприятие, градено повече от век, като това ще се отрази на хиляди работещи, обвързани с дейността на дружеството, и на техните семейства. Работниците и служителите в дружеството заявяват, че са готови на всякакви действия, за да защитят работните си места и интересите си.

В нарочната декларация на синдикалните структури на КНСБ и КТ „Подкрепа“ в дружеството се настоява за спешна среща със съпредседателите на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерски съвет – министъра на икономиката Божидар Лукарски и министъра на отбраната Николай Ненчев.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов