В деня на Освобождението отваря врати музеят „Баба Тонка”

Тържествата в Русе по повод трети март в ще продължат целия ден

Тази година 3 март ще бъде двоен празник за русенци, тъй като освен честването на 137 години от Освобождението на България, на тази дата, след близо четвърт век, ще се състои официалното откриване на възстановената къща-музей „Баба Тонка“. Тя ще бъде отново отворена за посетители след затварянето й през 1992 година, съобщиха от общината.

Церемонията по тържественото откриване на обновения музей ще започне в 12 ч. на бул. „Придунавски“ пред Паметника на Баба Тонка. Празнично слово ще произнесат доц. д-р Николай Ненов – директор на Регионалния исторически музей, както и Пламен Стоилов – кмет на Община Русе. Н. В. Пр. Русенски митрополит Наум ще извърши празничния водосвет. В церемонията ще вземе участие и Общинският духов оркестър, а водещ на откриването ще бъде Николета Атанасова.

Един час преди откриването на музея, в 11 ч., пред Паметника на Свободата, ще започне Тържествената церемония в чест на Националния празник – 137 години от Освобождението на България. Слово ще произнесе Стефко Бурджиев – областен управител на Област Русе.

Заупокойна молитва и благодарствен молебен ще отслужи Н. В. Пр. Русенски митрополит Наум. Музикален поздрав по случай празника ще изпълни трио „Песнопойка“. В церемонията ще вземат участие още Почетна рота от Русенския гарнизон и Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев, а водещи на събитието ще бъдат Ралица Константинова и Венцислав Петков.

Тази година с почетна обиколка по случай националния празник, ще се включи и атрактивният Мото клуб „Тъндърс“. В 10.30 ч. мотористите ще тръгнат от Пантеона в посока ЖП гарата, като крайна цел на тяхната обиколка ще бъде Паметникът на свободата. По традиция церемонията ще завърши с полагане на венци и цветя.

Празничната програма по случай Националния празник на България ще продължи от 18 ч. в Доходно здание, където Община Русе кани всички русенци и гости на града на Празничен концерт-спектакъл. Публиката ще има възможността да се наслади на изпълненията на Общински духов оркестър, Фолклорен танцов театър „Найден Киров“, балет „Импулс“, Тереза Тодорова и ДВГ „Слънце“.

В концерта участие ще вземат още Клуб „Традиция“ – Русе, Евтим Русков, Райка Панайотова - ученичка от НУИ „Проф. Веселин Стоянов“, и актьорите от ДТ „Сава Огнянов“ Иван Самоковлиев и Косьо Станев. Режисьор на спектакъла е Богдан Донев, по сценарий на Косьо Станев и сценография - Виолета Радкова. Празничният концерт е с вход свободен.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов