Отбелязаха Освобождението на Русе

На церемонията бе и генералният консул на Русия в дунавския град

С тържествена церемония в Пантеона на възрожденците днес бяха отбелязани 137 години от Oсвобождението на Русе, пише arenamedia.net.

„Не случайно главнокомандващия на русчушкия отряд е престолонаследникът на руската империя. Този отряд възпира османските армии и по този начин спасява гърба както на Плевен, така и на Шипка. С 20 февруари свързваме съдбата на русенското население и почитта си към всички онези русенци и хора живели в Русе дали живота си, или пък съдействали за нашата свобода. Защото свободата на духа е особено състояние. Свободата на духа трябва да се извоюва и в същото време да намери утвърждение в самите нас за да усетим празника“, каза в приветствието си директорът на Регионалния исторически музей доц. д-р Николай Ненов.

"В дни като този си даваме сметка, че с гордост можем да черпим от изворите на националното самочувствие и родолюбие, да си спомним за хилядите доблестни български воини, дали живота си за свободата и независимостта на България. Нека помним тяхното славно дело и се гордеем с миналото си, за да можем да градим и бъдещето", допълни в словото си кметът на Русе Пламен Стоилов.

В програмата взеха участие Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев, а деца при Общинския детски център за култура и изкуство изпълниха патриотични песни. В памет на загиналите за свободата беше отслужена заупокойна молитва, а пред Вечния огън бяха положени венци и цветя.

В празника участваха и ученици от различни училища в Русе, като част от тях издигнаха пред Пантеона рисунки с ликовете на български възрожденци. Сред официалните гости бяха депутатът Светлана Ангелова, областният управител на Русе Стефко Бурджиев и генералният консул на Русия в Русе Татяна Грушко. По-рано в катедралния храм "Света Троица" беше отслужен и благодарствен молебен.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов