Подобряват условията за корабоплаване по Дунав

Създават речна информационна система с център Русе

"Създаване на речна информационна система в българската част на река Дунав - БУЛРИС", изпълняван от Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" беше представен във Видин от ръководителите на проекта, предаде БНР.

Това е изключително мащабна инициатива, която включва проектиране и строителни дейности, доставка на хардуерно, комуникационно, радиорелейно оборудване, радиотелефонна система, система за контрол, наблюдение и управление.

Финансира се от Оперативна програма "Транспорт 2007 - 2013 г.", приоритетна ос 4 "Подобряване на корабоплаването по морските и вътрешните водни пътища". Обща стойност на проекта е 37 427 697,90 лв., финансиран от Европейския фонд за регионално развитие.

Териториалният обхват е в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе и Силистра по поречието на реката.

Системата разполага с информационна база данни за водните нива и фарватера, както и известия, подпомагащи корабоплавателите. Онлайн чрез система може да се проследяват кораби в българския участък на р. Дунав. Данните, които се събират от станция Флорентин, до Силистра се подават в Речна информационна система с оперативен център в Русе.

По проекта е закупен специализиран плавателен съд с апаратура за заснемане и изработване на цифрови модели на речното дъно и бреговата инфраструктура. Очаква се корабчето да акостира на видинското пристанище в средата на месец март.

България е първата дунавска държава, в която е изграден административен и оперативен център за наблюдение на корабния трафик. Предстои хармонизиране на речните.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов