Московски: Адаптираме транспортната ни инфраструктура по река Дунав към европейската

Това става възможно с откриването на първия Център за речни информационни услуги

С тази речна информационна система правим една крачка към адаптиране на нашата транспортна инфраструктура по река Дунав към европейската. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Ивайло Московски по време на откриването на сградата за Центъра на речните-информационни услуги в Русе, предаде "Фокус".

Министърът уточни, че проектът е реализиран в рамките на програмния период.
„С финансовия инструмент „Свързана Европа” са предвидени не по-малко от 160 млн. за подобряване на корабоплаването. С всички усилия ще продължим в тази посока. Дунав е един от най-важните транспортни коридори на Европа, включително за нас и Румъния, така че сме длъжни да положим всички усилия тя да стане по –плавателна, по-използваема, да има и повече бизнес. Както Русе е бил голям логистичен център през годините, така сме длъжни да продължим неговото развитие”, посочи Московски и поясни, че развитието на интермодалните терминали е приоритет за министерството.

Министърът коментира, че след въвеждането на тол-системи за плащане на такси за използване на пътната инфраструктура, железопътният транспорт ще става все по-атрактивен и предпочитан. Той добави още че, „именно затова усилията ни ще бъдат съсредоточени към изграждане на нови и модернизиране на вече съществуващите интермодални терминали, за да могат да бъда използвани максимално ефективно“.

Изграждането на интермодален транспорт в Европа е залегнало в „Бялата книга за транспорта“ на ЕС. България има ангажименти, свързани с изграждането и функционирането на по-щадящ околната среда транспортен сектор, който да отговори на потребностите на обществото и на икономиката. Най-важните интермодални точки на българска територия, включени в Трансевропейската транспортна мрежа са – София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Лом, Видин, Драгоман, Свиленград и Горна Оряховица. На тези места, през следващите години, поетапно следва да бъдат изградени такива терминали.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов