Николина Ангелкова: Ще опитаме да привлечем повече туристи от Китай

С 10 души делегация в България ще пристигне ръководителят на Китайската държавна агенция по туризъм

До края на годината България и Румъния ще открият общи туристически офиси в далечни дестинации като Китай, Япония и Индия“, заяви в Русе министър Николина Ангелкова. Вече е изготвен протокол за съвместните действия на двете страни и предстои подписването му. В края на март по покана на Ангелкова, с 10 души делегация, в България ще пристигне ръководителят на Китайската държавна агенция по туризъм, който е с ранг министър, предаде БНР.

„Това ще е голяма стъпка напред. В Китай са изключително заинтригувани от съвместните продукти, които предлагаме заедно с Турция, Гърция и Румъния. Фокусираме се на далечните туристически пазари“, обясни Ангелкова.

„През 2014 г. у нас са гостували едва 16 000 китайски туристи, което е изключително малко на фона на 1,3 млрд. души в страната и 85 млн., които редовно пътуват по света“, призна министърът.

„Локациите на бъдещите съвместни офиси вече са ясни, в тях отначало ще има по не повече от двама души. Предстои създаване на туристически обсерватории, които ще стартират от Русе, в партньорство с Гюргево“, каза още министърът.

Това е един от проектите на България и Румъния по програма „Дунав“, част от „Дунавската стратегия“. Двете страни вече са изпратили съвместно писмо до Световната организация по туризъм. Става дума за научни обсерватории, които ще следят статистиката, ще правят научни разработки в областта на туризма. В Русе ще бъде използван потенциалът на местния университет.

„Това е едно от слабите ни места, защото нямаме данни, които да се събират единствено за нуждите на туризма. Ще бъде създадено и звено за анализи и прогнози към Главна дирекция „Туристическа политика“, обясни Ангелкова.

Според нея, едва след като разполагаме с точна статистика на туризма, ще можем да планираме развитието в тази сфера.

Министърът на туризма посети крепостта „Средновековен град Червен“ край Русе. „Ще се запозная на място какво е необходимо, за да може тя да се социализира и да се посещава по-често. След това ще направя предложение до правителството какви точно средства да бъдат вложени. Крепостта е включена в проекта за насърчаване на вътрешния туризъм и е сред 50-те по-малко известни места у нас“, обясни Николина Ангелкова.

В момента по-възрастните туристи се оплакват, че не могат да се качат на скалата, за да разгледат средновековния град, който датира от Второто българско царство.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов