Софийският апелативен съд решава за постоянния арест на русенския съдия

Николай Стефанов бе задържан в центъра на Русе при акция на ДАНС

Софийкият апелативен съд (САС) ще решава за постоянния арест на русенския съдия Николай Стефанов. Той беше задържан в центъра на Русе при акция на ДАНС и специализираното звено за противодействие на корупцията сред магистрати, предаде БНР.

На среднощно заседание миналата седмица съдия Александра Йорданова остави Стефанов под стража, защото откри достатъчно данни, че той е поискал 1000 лева, за да одобри споразумение по местно дело за грабеж, но не и че се е опитал да вземе подкупа. Става дума за дело за грабеж на 35 лева от трима обвиняеми, двама от които ученици. Съдия Стефанов одобрил споразумението между районния прокурор и обвиняемите, като наложените наказания били пробация и обществено порицание.

Адвокат по делото е бившият прокурор Свилен Стефанов. Той е основният прокурорски свидетел срещу съдия Николай Стефанов. Съдът прие изцяло разказа му, че срещата между двамата била по инициатива на задържания съдия, който попитал адвоката дали неговите подзащитни няма да почерпят едни 100 лева. Как после се стига до сумата от 1000 лева, не става ясно.

При обсъждане на първоначалното задържане на съдия Николай Стефанов се стигна до комичен спор между съдия Йорданова, задържания ѝ колега и неговия адвокат. Дали репликата не се разбира, поставена в скоби, в дешифрираните СРС-та, означава, че оперативният работник не разбира какво казва Стефанов, или че Стефанов знае, че го подслушват. Йорданова прие, че тази реплика се появява само при въпрос за пари и това било показателно, че съдията се пазел, защото знаел, че го подслушват.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)