Съдия Стефанов спипан с белязани пари

Дунав

15-02-2015, 23:53

Снимка:

Архив

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Задържаха русенски съдия с подкуп

Ръцете му "светнали" след като взел сума от адвокат

Съдия Николай Стефанов е задържан заради рушвет, който му бил предаден между 15 и 16 ч на ул. "Райчо Даскалов" близо до сградата на Съдебната палата в града. Както ruseutre.bg писа по-рано той беше закопчан при акция на ДАНС днес. Адвокат, бивш прокурор, подал плик на колегата си от Районния съд. Сумата била нарочена да осигури по-леко наказание за клиента му. Според непотвърдена засега информация, именно защитникът е подал и сигнала срещу съдия Стефанов и е съдействал на прокуратурата за ареста му.

За задържането на магистрата потвърди председателят на районния съд в Русе Венцислав Василев. "Досега Стефанов няма наказания и жалби за пропуски. Това е петно за районния съд в Русе", каза той.

Подчиненият му е задържан за срок от 72 часа с постановление на прокурор от специализираното звено на Софийската градска прокуратура.
Николай Стефанов е в наказателната колегия на съда. Работи там от 16 години. През 2009 г. Висшият съдебен съвет е оценил работата му с много добър и са го повишили в ранг апелативен съдия.

Николай Стефанов е гледал наказателни дела от административен характер, твърди "24 часа", позовавайки се на адвокат от Русе, който го познава. По тях са оспорвани актове и наказателни постановления на Пътна полиция заради алкохол и шофиране без книжка, както и на Автомобилна администрация, инспекцията по труда и други контролни институции в града.

Николай Стефанов е и хоноруван преподавател по наказателноправни науки в Русенския университет. Той чете лекции на кандидат-юристите и е известен сред тях като специалист по трафика на хора.

Съпругата на съдия Стефанов е счетоводителка в местна детска градина. Имат две деца. В последната си декларация до Сметната палата Стефанов е посочил, че със заем е купил автомобил "Рено" за 2700 лв., а е продал "Митсубиши" за 500 лв. Съдията няма спестявания и е теглил 7500 лв. потребителски кредит. За 2012 г. е обявил, че на съпругата му Цветалинка Стефанова е дарен автомобил "Ровър 75". А за 2011 г. освен потребителския кредит от 7500 лв. е обявил и заем от 26 100 лв. Година преди това в декларацията му е записано, че е придобил половината от къща с двор в Русе с разгърната застроена площ от 120 кв. м, като е посочил, че имотът е купен със заем. За 2010 г. съдията е декларирал три ипотечни кредита за общо 31 000 евро.

Адвокат Свилен Стефанов е бивш прокурор в Русе. През декември 2008 г. той подаде оставка от системата по "лични причини", но само два месеца преди това беше замесен в скандал. На 23 октомври 2008 г. около 2 ч. полицаи бяха извикани в местно заведение заради пиян мъж. Оказа се, че това е прокурор Стефанов, който според официалната информация на МВР започнал да обижда и да заплашва полицаите, когато му поискали документите за самоличност. Униформените задържаха прокурора и го изпратиха в изтрезвителя. Срещу Стефанов започна дисциплинарно производство, но той напусна преди да му бъде наложено наказание. Стефанов е един от обвинителите, които ръководиха разследването срещу местния бос от СИК Илиян Пенев-Мацола.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов