25 % от жените се възползват от безплатния преглед за рак на млечната жлеза

Удължават срока за безплатни прегледите с два месеца

Едва 25% от жените в Русенска област са се възползвали от безплатния преглед за рак на млечната жлеза. Затова тя ще продължена с два месеца и ще отпаднат ограниченията за социален статус и етническа принадлежност. Прегледите се извършват в Комплексния онкологичен център в Русе и са напълно безплатни, предаде БНР.

Кампанията "От любов към живота" започна в началото на ноември миналата година и трябваше да приключи в края на февруари, но поради много малкия брой прегледани жени срокът на безплатните прегледи се удължава с още два месеца, посочи управителят на Комплексния онкологичен център в Русе д-р Камен Кожухаров.

„Не знам защо на хората не им се ходи на такива прегледи. Постоянно се твърди, че нямало организирани такива, че имало нужда населението, пък населението – нищо”, коментира Кожухаров.

Първоначално кампанията беше насочена към жени от малцинствата, трайно безработни, жени с увреждания, както и многодетни майки. Тези ограничения вече отпаднаха и всички дами на възраст от 30 до 49 години включително, имат право на безплатен преглед.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов