Отчетоха положителни тенденции в превенцията на рак на маточната шийка

Ваксинират безплатно и 13-годишните момичета

Регионалният координационен съвет по Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка за Област Русе проведе първото си заседание за 2015 година, съобщиха от Областна администрация Русе.

По предложение на русенския Регионален координационен съвет от Министерство на здравеопазването е взето решение безплатно да се ваксинират не само 12-годишните момичета, но и тези на 13 години. Необходимите за целта медикаменти са доставени на личните лекари и са на разположението на пациентите им.

През изминалата 2014 година са проведени редица кампании, чрез които на родители, учители и училищни медицински специалисти е предоставена повече информация за коварната болест и мерките, които биха предпазили девойките от нея. На сайта на училищата са публикувани обучителни материали, също подготвени от съвета.

В края на срещата единодушно бяха одобрени резултатите от доклада, а д-р Юстиниянова обобщи, че обхватът на ваксинираните момичета се увеличава с всяка година в рамките на Националната програма. Тя добави, че всички предложения, приети на заседанията на Регионалния координационен съвет, са успешно реализирани.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов