Художествената галерия привлича интерес към изкуството с образователна програма

Първото занимание е посветено на 116 год. от рождението на Дечко Узунов

Идеята на екипа на Художествена Галерия –Русе е да провокира в децата, а по край тях и в техните родители, по-голям интерес към изобразителното, пластичното и декоративното изкуство, да ги приобщи към пространството на галерията и арт инициативите, случващи се в нея, съобщиха от галерията.

Форматът на програмата е изграден на основата от комбинация между теория, максимално визуално илюстрирана и практическа част. Всяко занимание е посветено на една определена тема, която ще се доразвива чрез творческата изява на участниците, запознавайки ги с богатството на техниките в изкуството. Те ще се провеждат веднъж месечно с продължителност от 90 минути.

Първото занимание ще се състои на 18 февруари 2015 г., като поводът е отбелязване на 116 години от рождението на големия български художник Дечко Узунов. В него ученици от няколко русенски училища ще се запознаят с творчеството му и ще могат да видят негови картини от фонда на Галерията.

Акцентът на теоретичната част е поставен върху акварелите на Дечко Узунов, за да могат участниците да проследят възможностите, които техниката предлага.
В практическата част, познанията им върху работата с водни бои ще бъдат развити чрез използваните от професионалните акварелисти специални материали. Създадените творби остават за авторите, като спомен от участието.Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)