Товарът на потъналата баржа е двойно пакетиран

Дунав

12-02-2015, 12:07

Снимка:

Варнаутре/архив

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Баржа с химикали на борда е потънала в Дунав

Министър Василева: Няма данни за замърсяване на Дунав заради инцидента

Министерството на околната среда не разполага с данни за замърсяване на Дунав от вчерашния инцидент, при който кораб, натоварен с около 850 тона изкуствени торове, потъна в румънско пристанище на около 200 километра от България. Това съобщи министър Ивелина Василева, цитирана от БНР.

По последна информация, към настоящият момент, от ситуационния център към Дунавската комисия, от мониторинга, който се извършва и пробите, които са взети от румънските власти, не показват замърсяване. Доколкото стана ясно, товарът е обезопасен, пакетиран така, че няма изтичане към настоящия момент. Всички власти са уведомени. Изискали сме и подкрепа чрез външно министерство с повече информация, която да бъде представена от дипломатическите представители на Румъния и Сърбия. Колегите имат пълна готовност да извършват мониторинг на наши териториални води. Както казах, няма информация за замърсявания.

Според експерти, разстоянието от българските води ще забавят замърсяването на българския участък. Евентуалното замърсяване ще стигне тук утре по обед.

Този басейн има около 2 милиарда кубически метра вода, а тези 200 километра, които отделят България от мястото на инцидента с потъналата баржа край Молдова Веке ще забавят евентуалното замърсяване на българските води, това каза инж. Павлин Цонев, директор на Изпълнителна агенция за проучване и поддържане на река Дунав и поясни: Нямам информация какво представлява товарът, дали е насипен или е в чували, защото, ако е в големи чували, най-вероятно той ще ограничи разтварянето на тортта и ще намали замърсяването. Второто нещо е, колегите от Румъния би трябвало да предприемат мерки за изваждане, както на кораба, така и на товара и това естествено би облекчило положението с концентрацията на вредни вещества, но лошото е, че все пак е зима. Нямам представа за причината за аварията на тази баржа, но най-вероятно е следствие на лошо време. В този район се образуват доста високи вълни, нехарактерни за река Дунав, освен това температурата на водата е около 4, 5 градуса, така че би затруднило такива операции.

Няма затруднение на корабоплаването по Дунав, тъй като всички корабособственици са уведомени, а и мястото на инцидента е обозначено със знаци.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов