Избраха кой ще изработи "Японката" в Казанлък

Статуята на японско момиче, символ на приятелството между българския и японския народ ще бъде на главната

Избраха изпълнителите на статуята „Японката", която покойният казанлъшки художник Доко Доков дари на своя роден град приживе. От 4-те подадени предложения в конкурса комисията с председател главният архитект на община Казанлък, арх. Ивелин Недялков, е избрала за изпълнител творческият тандем – скулпторът Ваньо Колев и Николай Фитков - скулптор-леяр, съобщиха от общината.

Почетният гражданин на Казанлък Доко Доков завеща своята последна творба на съгражданите си с мечтата да бъде издигната статуя на японско момиче, символ на приятелството между българския и японския народ. Общинският съвет се съобрази с волята му и взе решение тази скулптура бъде поставена на централната улица в града „Искра". По инициатива на общината бе проведена и мащабна благотворителна кампания за набиране на средства за изграждането и монтирането на композицията. Отзоваха се много дарители като особено значим е приносът имат представителите на бизнеса в Казанлък.

Статуята на японското момиче трябва да бъде открита официално през май, преди началото на тазгодишния празник на розата.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов