Започва оценяването на щетите след наводненията

Няма затворени пътища на територията на областта, заяви Стефко Бурджиев

Обстановката в област Русе се нормализира, изключвайки всички последствия, които бяха нанесени от наводненията по поречието на река Русенски Лом. Това каза областният управител Стефко Бурджиев, предаде Фокус.

Той обясни, че водоподаването е организирано, в това число и питейното за населените места, за които бяха изключени водоснабдителните съоръжения. „Надяваме се в рамките на 2-3 дни тези източници, след тяхното избистряне, да бъдат включени отново, след щателно промиване на водоснабдителните системи”, каза Бурджиев и добави, че става въпрос за селата Божичен и Иваново.

„Няма затворени пътища на територията на областта. Веднага, след като спадне нивото на река Русенски Лом ще започнем да оценяваме щети, които са нанесени преди всичко по дигите, с оглед на това да предприемем действия за евентуално тампониране, в случай че климатичните условия позволят, за да не допуснем заради тези скъсвания да навлязат води отново при евентуално покачване на нивото на река Русенски Лом в залетите към настоящия момент площи”, обясни той.

По думите му преди всичко са залети стопански сгради и дворове, както и първите етажи на няколко къщи и допълни, че през деня ще бъдат извършени отводнявания. „Последствията по отношение на жилищни сгради на територията на областта по моя преценка са незначителни. Няма пострадали и бедстващи хора, има такива, които се нуждаят от чиста питейна вода”, категоричен е той.

„По отношение на училищата, детските градини в засегнатите населени места и хората от социалния патронаж, благодарение на помощта, която получаваме от областната организация на Червения кръст, са осигурени за тези 2 дни 900 л. минерална вода. Договорил съм се с д-р Йорданов, директора на областната организация, от понеделник нататък, ако не необходимо да доставят допълнително количество минерална вода за училищата, детските градини и социалния патронаж”, заяви още Бурджиев.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов