Русе стана първата община със собствено летище

Днес държавата прехвърли собствеността на Летище Русе на общината

Кметът на Русе Пламен Стоилов и министърът на транспорта Ивайло Московски подписаха договор за безвъзмездно прехвърляне на 100% от капитала на "Летище Русе" ЕООД, съобщиха от общината. С решение на Министерски съвет в края на миналата година правителството прехвърли в собственост на Община Русе имотите, съставляващи терена на летището в с. Щръклево, и дяловете си от капитала на "Летище Русе" ЕООД.

Местоположението на летището е стратегическо за дунавския град с възможността за комбиниране на железопътен, сухопътен, воден и въздушен превоз на товари. При възстановяване на дейността му ще бъдат създадени и допълнителни работни места.

Към момента летището не функционира ефективно. От 2007 г. са обявявани три процедури за предоставянето му на концесия, които са приключили без избор на концесионер поради липса на подадени оферти.

Летищата в София и Горна Оряховица са държавни и през 20105-а им предстои процедура по отдаване на концесия. Летище Пловдив също е държавно, а тези в Бургас и Варна са дадени на частен концесионер. Така днес Русе стана първата община със собствено летище. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов