Летище Русе ще стане собственост на общината

Една дългоочаквана процедура е към финала

Пред приключване е процедурата по предоставяне на собствеността на летището край село Щръклево от държавата на Русенската община. Това става ясно от докладна записка на кмета на Русе Пламен Стоилов до Общинския съвет. Според текста в нея, в Министерски съвет е внесен доклад от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова за даване на съгласие за безвъзмездно прехвърляне в полза на Община Русе на притежаваните от държавата дялове от капитала на „Летище Русе“ ЕООД. За да стане прехвърлянето факт, общинските съветници трябва да дадат съгласие Общината да придобие безвъзмездно капитала на „Летище Русе”.
Мнението на Министерския съвет е:  ЕООД Летище Русе не функционира от много време. През 2007 г., 2008 г. и 2011 г. от Министерски съвет са обявявани три процедури за предоставяне му на концесия, които са приключили без избор на концесионер поради липса на подадени оферти и потенциална заинтересованост на инвеститори от частния сектор. Липсата на интерес към концесия на обекта и неосъществяването на дейност в продължителен период от време е белег за  това, че като транспортен обект летище Русе има по-скоро регионално значение. Затова, по-подходящо е чрез стопанисването и управлението му да се удовлетворят интереси на местната общност, за което Община Русе е изразила сериозен интерес.
Русенската община е заявила, че за възстановяване дейността на летището отначало то трябва да бъде летателна площадка, а по-нататък и като летище за обществено ползване.
Очакваният резултат след реализирането на тази идея е следването на обществения интерес за общината, а имено: модернизация и разширение на летищната инфраструктура, на системите за охрана и безопасност на летището; увеличаване капацитета на летището и привличане на нов пътнически и карго трафик; развитие на икономиката на региона и превръщане на Русе в модерен транспортно-логистичен и високотехнологичен център с работещи обекти от всички видове транспорт – пристанища, железопътни гари и летища, както и на откриване на нови работни места.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов