Областният управител на Русе участва в среща на Дунавските градове във Виена

Бурджиев се срещна и с председателя на Австийската стопанска камара

На 26 и 27 януари 2015 г. във Виена се проведе двудневна Конференция на заинтересованите страни по Градска платформа за Дунавски регион. В рамките на мероприятието се проведе среща и на разширения състав на Изпълнителния комитет на Съвета на дунавските градове и региони, в който участва и Областна администрация – Русе, съобщиха от Областната администрация.

Основен фокус беше темата за Отворените правителства, като особено добри практики бяха споделени от представители на Австрия, както и развитието на мрежа от Умни градове за устойчиво развитие. Представени бяха различни финансови инструменти и механизми за финансиране на местни проекти. Внимание се обърна и на Кризисния мениджмънт и опита на Сърбия, Братислава и Австрия в ситуации на наводнения, пожари и други природни бедствия.

Извън формата на тази конференция, беше проведена среща на Областният управител Стефко Бурджиев с председателя на Австрийската стопанска камара Кристиан Гесл на която бяха обсъдени възможностите за финансиране на Предварителни инвестиционни проучвания  по проектите за изграждането на еко селище, включващо производство на зелена енергия, лаборатории за изследване проблемите на енергийната ефективност, сертифициране на биопродукти от земеделието и други.

Уверенията на Гесл са, че Австрийската стопанска камара ще промотира проектите пред австрийския бизнес и ще съдейства за тяхната подкрепа.
 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов