Наградиха даровитите деца на Русе за 2014 година

Талантът на децата е от огромно значение за бъдещето на града ни, заяви кметът Пламен Стоилов

Днес се проведе официалното награждаване на даровитите деца на град Русе за 2014 година. На церемонията присъстваха кметът на Община Русе Пламен Стоилов, зам.-кметът по „Хуманитарни дейности“ Иван Григоров, директор дирекция „Култура и образование“ Ирена Петрова, както и началникът на Инспектората по образование Димитър Райнов, членове на постоянните комисии по образование и младежта и спорта, директори на училища, преподаватели, родители и гости, съобщиха от пресцентъра на общината. 

Кметът официално откри церемонията, изказвайки своята признателност към високите постижения, които са постигнали русенските деца. Пламен Стоилов заяви, че е изключително щастлив от пълната зала с таланти, спечелили редица елитни олимпиади, състезания и първенства, като допълни, че това зарежда русенци с вяра в града на свободния дух. Той благодари на преподавателите, инспектората и директорите на училищата за подкрепата, която оказват на младото поколение. ПламенСтоилов каза, че е от изключителна важност децата да показват своите таланти, защото това е от огромно значение за бъдещето на Русе. Кметът не скри своята радост от факта, че именно в нашия град за пръв път в България беше открит Клуб по Роботика, а българският флаг се развява на световни първенства. Той допълни, че това което правят русенските деца в сферата на културата, науката, изкуството и спорта, е нещо, което задължава местните власти и администрацията да се обединят, за да подкрепят даровитите русенски деца да дават най-доброто от себе си.

178 възпитаници от 14 общински, 6 държавни и 1 частно училища са получили допълнително материално стимулиране през 2014 година на стойност 15 780 лв. Средствата са от предвидените в бюджета на Община Русе за подпомагане на деца с изявени дарби. Финансовите стимули са за призови класирания на общински и регионални етапи, национални олимпиади, състезания, държавни първенства по различни видове спорт, ученически игри и други. С едногодишни стипендии в размер на 135 лв. месечно са отличени 4 ученици от МГ „Баба Тонка“, 2 ученици от СОУ „Възраждане“ и 2 ученици от СОУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов