Румънки чакат да раждат в Русе

Очакват се промени в здравните каси на България и Румъния

Румънки отвъд Дунава чакат да раждат в Русе, пише Труд."Бариерите засега са чисто психологически и административни", съобщи началникът на Акушеро-гинекологичния комплекс /АГК/ в крайдунавския град д-р Георги Хубчев. Той настоява да се облекчи процедурата за по-бързо плащане, тъй като все повече жени от Гюргево се интересуват от възможностите да родят в Русе. Окръжната болница в румънския град е малка, а до Букурещ те трябва да пътуват 60-70 км.

Областната управа на Русе и окръжната префектура на Гюргево са готови да съдействат, ако се промени законодателството и здравните каси на България и Румъния облекчат процедурите с клиничните пътеки.

"Засега чуждестранен гражданин може да получи само спешна помощ по европейска здравна карта", уточни директорът на Районната здравноосигурителна каса /РЗОК/ Калоян Копчев. Ако румънка получи родилни болки в Русе, акушер-гинеколозите ще й помогнат, но за раждането тя трябва да плати.

От началото на годината в Русе има истински бейби бум с родените вече 100 бебета. През 2014 г. са проплакали 1635 новородени, 37 двойки близнаци и една - тризнаци. Майчината смъртност е нулева, а детската е 14,06 на хиляда новородени. АГК има статут на университетска болница и иска да разкрие инвитро център, ако общината и държавата намерят намерят 350 000 лв.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов