Все повече русенци сключват брак

Русенец дари на музея сватбени снимки на четири поколения

Русенци са се женили по-често през отминалата година, показва справка в местната община. През 2014 г. сключените граждански бракове в дунавския град са били 658, което е с 36 сватби повече от предишната година. През 2013 г. край Дунав са се венчали 622 двойки, предаде БНР.

В Русе предпочитат делничните дни, за да сключат граждански брак. През 2014 г. през седмицата са се венчали 384 двойки, което е с 30 повече от предната година. Нараства интересът и към т. нар. изнесен граждански брак, който се сключва извън обредния дом. През 2014 г. този вид церемонии са били 90, с девет повече предната. 

През миналата година в Русе са били сключени и 28 граждански брака с чужди граждани. От кметството в дунавския град информираха и че още от края на миналата година са започнали записванията за венчавки и през 2015 г. От началото на януари, вече 12 двойки са заявили желание за сключване на граждански брак, като пет от тях са пожелали изнесен ритуал. Според статистиката най-предпочитаните месеци за жетиба в Русе са юни, юли, август и септември.

В същото време сватбената рокля, която беше първото дарение за Регионален исторически музей в Русе през 2015 г., събуди интереса към даренията на сватбената тематика и у други русенски граждани.

По този повод русенският изследовател Хачик Лебикян подари сватбените свещи от венчавката на своите родители Тавит Лебикян и Веселина Казакова през 1941 г. Дарението включва още прибори от семейството, книгата „Ръководство за момата и момъка”, поздравителни телеграми и картички за различни поводи. 

Хачик Лебикян предостави на музея и сватбени снимки на четири поколения, някои от които придружени с покани за сватба. Най-старата снимка е от 1905 г., а най-новата от 2003 г.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов